Политика за приватност

1. Општо

НЕКСИО Компјутери ДОО (во понатамошниот текст како организацијата), како организација за увоз, дистрибуција и продажба на информатичка опрема постапува доверливо со личните податоци и строго ги почитува сите важечки закони за заштита на личните податоци и приватноста на податоците на своите вработени, соработници и клиенти согласно Законот за заштита на лични податоци. Организацијата ги превзема сите потребни технички и организациски мерки за спречување на неовластено користење на податоците на субјектите.

2. Цел

Оваа Политика за приватност опишува како Вашите лични информации се собираат, користат и споделуваат кога ја посетувате или купувате од neksio.mk. Кога ја посетувате страницата, ние автоматски собираме одредени информации за вашиот уред, вклучувајќи информации за вашиот веб прелистувач, IP адреса, временска зона и некои од колачињата што се инсталирани на вашиот уред. Политиката за заштита на лични податоци ги содржи практиките за приватност на веб страната neksio.mk сопственост на НЕКСИО КОМПЈУТЕРИ ДОО (“организацијата“, “нас”, “ние” и “нашите”) која ги користи Вашите податоци, а се однесува на нашата веб страна neksio.mk и мобилната верзија на веб сајтот, електронските услуги, нашите социјални мрежи и испратените електронски пораки од нас. Со Политиката за заштита на личните податоци се уредува правото на приватност и сигурност на личните податоци кои се цел на обработка. Ве молиме прочитајте ја Политиката за заштита на лични податоци и повремено проверувајте ја истата за најновите податоци од нашата практика за приватност. Со пристaпување или со користење на нашиот веб сајт се согласувате со сите услови дефинирани во оваа Политика за заштитa на лични податоци и Условите за користење на нашата веб страна. Доколку не се согласувате со овие услови, напуштете ја оваа страна и не го употребувајте нашиот сајт. Повремено ќе ја менуваме и дополнуваме Политиката за заштита на лични податоци за да ги содржи нашите нови практики, како на пример кога додаваме нова услуга, функционалност или опција на сајтот. Можете да видите кога оваа Политика за заштита на лични податоци била последен пат променета според датумот објавен подоле во “Последно обновено”. Прибирањето на личните податоци на оваа веб страница е во согласност со прописите за заштита на лични податоци.

Ние собираме информации за уредот користејќи ги следниве технологии: НЕКСИО КОМПЈУТЕРИ или нашите маркетинг партнери може да користат интернет колачиња, невидливи пиксели и друг код за да добијат информации за корисниците на Вебстраните. Колачињата се мали текстуални датотеки кои што се поставуваат на компјутер или мобилен уред по посетата на вебстраните или користењето на апликацијата. Нашите Вебстрани може да примат и складираат одредени информации автоматски според подесувањата на Вашиот прегледувач, и може да содржат тип на прегледувач и оперативен систем, посетени веб страни, IP адреси или други уникатни идентификатори поврзани со мобилни уреди, и страни посетени пред или по посетувањето на нашите Вебстрани. Може да го подесите Вашиот компјутер да Ве предупреди секој пат кога колаче е испратено или да ги исклучите сите колачи низ Вашиот прегледувач. Проверете го менито за помош од Вашиот прегледувач или подесувањата на Вашиот мобилен уред за да видите како. Некои мобилни уреди складираат колачиња не само за нешта поврзани со прегледувачот, туку и од областа специфична за апликацијата, нешто што не може да се контролира преку подесувања за прегледувачот. Проверете ги подесувањат за Вашата апликација за да откриете како да управувате или да бришете колачиња кои што може да се склаидраат за овие други области. Ако не прифаќате колачиња, одредени можности, услуги или активности достапни на нашите Веб страни може да бидат недостапни или нема да можете да извршите одредени операции, да користите одредена функционалност, и да пристапите одредена содржина.

Ги користиме следниве видови на колачиња на нашите Вебстрани и апликации:

 • Колачиња за сесии кои што автоматски се бришат откако ќе го затворите прегледувачот.
 • Информации од насловот HTTP request за да направиме нашите Вебстрани да функционираат коректно и да ја персонализираме содржината која што се прикажува, подобро да разбере како посетителите ги користат нашите Вебстрани и како подобро можеме да ги исполниме вашите потреби.
 • Низ процесот на онлајн резервација, за да ги запамтиме датумите кои што се користат во пребарувањето, да провериме достапност на соби и да ја исполниме резервацијата.
 • Да ја измериме искористеноста на разни страни од нашиот Сајт заради овозможување на полесен и персонализиран пристап кон нашите информации.
 • Да обезбедиме функционалност како онлајн резервации, и други функционалности кои што веруваме се од Ваш интерес и имаат вредност за вас.
 • Да ги следиме реакциите на реклами и содржини од Вебстраните.
 • Да ја одредиме способноста на Вашиот прегледувач да прима HTML е-пошта заради одредување на форматот за примање и читање на е-пошта.
 • Да дознаеме колку корисници отвориле е-пошта и да му овозможиме на нашиот провајдер да состави агрегатна статистика за нашата кампања.

Организацијата и нашите парнтери користат веб зраци и пиксел тагови за да:

 • Ја следат реакцијата на клиентот на рекламите и содржината на Вебстраните
 • Да ја одредат можноста на корисникот да добива HTML е-пошта, да се осознае колку корисници отвориле е-пошта и да му овозможиме на провајдерот да направи статистика за нашата е-пошта кампања;
 • Да ни се дозволи подобро таргетирање на интерактивно рекламирање, да ја подобриме корисничката поддршка и корисноста на Сајтот, и да обезбедиме понуди и промоции кои што мислиме дека би Ве интересирале.
3. Како ги користиме вашите лични информаци?

Ние ги користиме информациите за нарачката што генерално ги собираме за да ги исполниме сите нарачки направени преку веб-страницата (вклучително и обработката на вашите информации за плаќање, договарање, договарање за испорака и обезбедување Ви фактури и/или потврди за нарачки). Дополнително ги користиме овие информации за нарачката за да: комуницираме со Вас и правење скрининг на нарачките за потенцијален ризик или измама. Ние ги користиме Информациите за уредот што ги собираме за да ни помогне да откриеме потенцијален риик и измама (особено Вашата IP адреса) и пошироко за да ја подобриме оптимизираме нашата веб-страница.

4. Сигурност на податоците

НЕКСИО Компјутери ДОО, превзема соодветно пропишани правила и прописи за заштита на личните податоци со кои располага, како и сите потребни мерки за спречување на злоупотреба или неовластен пристап до нив. Изјавуваме дека Вашите лични податоци ќе ги користиме само за причината за која што сте ни ги доставиле, и за оние цели за кој има потреба организацијата. Вработените во организацијата имаат потпишано Изјава за обезбедување тајност и заштита на личните податоци и се обврзани да ги чуваат и да се однесувааат со Вашите податоци како со информации од доверлива природа. Вашите лични податоци не се споделуваат со трети лица и се користат исклучиво за цели на функционирање на бизнисот опишани погоре. Користиме Facebook Pixel и Google Analytics за да ни помогне да разбереме како нашите клиенти ја користат нашата веб-страница. Ние го задржуваме правото да ги споделиме вашите лични информации со државни тела на законот за да се спречат измами, да се спроведат законски регулативи, да одговориме на покана, налог за претрес или други законски регулативи, да одговориме на покана или други законски барања за информации што ги добиваме или друг начин за да ги заштитиме Вашите права. Ние ги користиме Вашите лични информации за да Ви обезбедиме насочени реклами или маркетинг комуникации за кои веруваме дека може да Ве интересираат преку Facebook или Google.

5. Рок на чување на собраните податоци

Податоците кои ги собираме се чуваат во согласност со закон и периодот потребен за постигнување на целта на обработката. Податоците за корисниците и купувачите кои се собираат во дефинираните збирки на податоци се чуваат во рок од 30 дена од денот на поднесено барање за бришење на податоците од корисникот. Пресметка на роковите на чување и задржување на личните податоци, се заснова на следниве критериуми:

 • Времетраење на договорот (доколку имате договор со нас)
 • Времето потребно за обработка на барањето или жалбата (доколку е поднесена жалба)
 • Времето потребно за обработка на барањето или жалбата (доколку е поднесена жалба)
6. Вашите права и контакт во врска со Политиката за заштита на лични податоци

Организацијата гарантира остварување на сите Ваши законски права во врска со обработката на Вашите лични податоци. Вие во секој момент имате право да побарате од организацијата:

 • право на пристап – право да поденсете Барање за пристап до своите лични податоци, односно да добиете информација за податоците што се обработуваат за Вас и да проверите дали се тие точни и ажурирани,
 • право на исправка – доколку откриете дека Вашите лични податоци што ги обработува организацијата не се точни или не се целосни, имате право да побарате нивна исправка,
 • право на бришење – право да побарате од организацијата да ги избрише Вашите лични податоци под одредени услови утврдени со закон,
 • право на ограничување на обработката – право да побарате организацијата да ја ограничи обработката на Вашите лични податоци под одредени услови утврдени со закон,
 • право на преносливост на податоците – право да ги добиете своите лични податоци во структуриран, вообичаено користен и машински читлив формат и да ги пренесете на друг обработувач, без попречување од организацијата,
 • право на приговор – право на приговор врз основа на конкретна ситуација доколку обработката на Вашите лични податоци се заснова на легитимен интерес или се врши за цели на директен маркетинг и за профилирање поврзано со директниот маркетинг, под одредени услови утврдени со закон,
 • право на повлекување на согласноста – имате право да ја повлечете својата согласност за користење на Вашите лични податоци во секое време. Повлекувањето на согласноста не влијае врз законитоста на обработката, врз основа на согласноста пред нејзиното повлекување.

За дополнителни информации и/или остварување на Вашите права за заштита на лични податоци, можете не контактирате на нашиот меил info@neksio.mk и во секое време можете да поднесете барање и до агенцијата за заштита на лични податоци за Вашите права. Исто така може и да се обратите до Офицерот за заштита на лични податоци elena.tofilovska@control.mk.

7. Промени на Политиката за приватност

Политиката за приватност редовно ќе се менува и дополнува соодветно на настанатите промени и нашите активности. Ве молиме посетувајте ги политиките за информираност при евенутални промени.

НЕКСИО КОМПЈУТЕРИ ДОО гарантира за Заштитата на личните податоци на вработените и на субјектите до чии податоци има пристап и изјавува дека ќе се придржува до имплементираните технички и организациски мерки!

Барање за пристап, исправка или бришење на лични податоци